Problem:

Upon approach, the front stoop did not provide protection for visitors to the home. Once inside, an antiquated floor plan constricted flow throughout the First Floor. Odd placement of smaller rooms (a Powder room, a lone shower and an ineffective Pantry) needed reworking. The Kitchen, placed on the west side of the home, was not conducive to conversation with the Living areas on the east, and a former room addition was poorly executed and ill placed, unnecessary to the residents and an ugly element of the home's exterior.
(scroll down for balance of story)

Location:

West University Place

Builder:

Donoho Construction

initial Square Footage:

2614 sq ft

resulting Square Footage:

3055 sq ft

NEW PORCH AREA:

441 sq ft

Problem (continued):

An attached carport was an eye sore and did not provide a secure situation for the family or their vehicles. On the Second Floor, there was one Bathroom to accommodate three bedrooms. Closets in all rooms were minimal, and there was no apparent "Master" in the group, which was deemed necessary.

Beyond the functional aspects, the existing home had aluminum siding installed over rotten wood siding. The brick veneer at the first floor had settled with the foundation and was in need of major repair. The roof had two large protrusions which housed large exhaust fans, but were no longer in use and needed to be removed.

Solution:

A new porch, which extends the entire width of the home, provides protection for visitors' approach as well as offering a sheltered sitting area.

The Kitchen was moved to align with the east side Living area, and now it makes a direct connection to the Breezeway and (new) detached Garage at the rear of the home. With the east facing Kitchen window, mom can now watch the children play in the sizable side yard.

The Powder & Utility Closet now cluster at the core of the home for easy access and yet are private from the other areas of the First Floor.

The previous Dining Room was re-purposed as a Home Office, and the Dining Room now occupies a spot at the rear of the house with a view of the back yard and direct access to the Kitchen.

Upstairs, hall access to the new Master Suite was achieved through an old mechanical closet. The area also serves as a pseudo Library for the Owners. The new Master includes the bedroom, a pair of closets and a bathroom which includes a pair of sinks, a spa tub, an over-sized shower, and toilet.

In the three existing bedrooms, duplicated doors were removed to increase wall space for furniture placement and to increase privacy for its occupants. In the Hall Bathroom, an additional sink was added for the children. A new window provides natural light & ventilation.

The exterior of the home was refurbished by repairing, priming and painting the brick veneer, replacing the previous siding with painted, cedar shakes and all windows and doors were replaced. New units are insulated, double glazed windows with a thermal break by Gulf & Basco.

A new roof was installed to include the Master Suite addition at the Second Floor as well as rectifying the protruding attic fans on the existing roof.


browse to other remodel projects below: