Problem:

These new empty nesters wanted to redesign their home to accommodate their life ahead. The Kitchen and Master Bathroom were cramped, and an area was needed for piano "recitals" to small audiences. A Home Office was also desired.
(scroll down for balance of story)

Location:

Willow Meadows (near Meyerland & Bellaire)

Builder:

Melville Construction Company

Square Footage:

Unchanged; worked within existing footprint of home

Solution:

Though the Owners were open to an addition, a Second Floor, or converting the existing two car Garage if necessary, the space available was assessed and it was determined that re-purposing existing spaces was more effective than adding new square footage.

Cooking had always been a priority and would continue to be, so the Kitchen would still be core to the function of the home. Although the Kitchen would remain in its current location, the floor area would be expanded by taking in the Utility Room.

The new Dining area is accessed through a doorway centered on the working Island -giving the cook a view to the adjacent room. With fewer people to watch, the television was moved to the front room and shares the room with Dining; adequate space is available for each activity.

The baby grand piano, which is used frequently for lessons and subsequent recitals or parties, moved from the front room to the corner of the "L" at the rear of the home. This position improved the sound for a greater number of listeners in the Living and Kitchen/Breakfast areas.

A new Utility Closet was created at the core of the house by replacing an ordinary storage closet with this practical space; it is now located where most laundry is generated- near the Bedrooms and Bathrooms.

Being empty nesters, three bedrooms were no longer needed, so one room was taken into the Master Suite, adding enough space to configure an ample Master Bathroom, more closet space, and a secluded Home Office.

To update the home from its 1960's facade, traditional elements were added: a column at the Front Entry Porch, shutters at window openings, and replacement of diagonal siding with new horizontal James Hardie siding. All aluminum windows were replaced with "Designer" Pella Window and Door units that further enhanced the new traditional look of the home.


browse to other remodel projects below: